Чим обумовлено зміни до норм та підходів в організації
харчування дітей в організованих колективах:
Норми харчування не переглядались більш ніж 15 років
Структура харчування дітей всіх вікових груп не відповідає сучасним
тенденціям щодо здорового харчування
Зміни, що відбулись в законодавстві щодо фізіологічних потреб населення
в основних харчових речовинах та енергії, категорій дітей, що
забезпечуються безоплатним харчуванням
Доведений зв’язок між харчуванням та виникненням неінфекційних
захворювань таких, як ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання та деякі види раку
Результати досліджень проведених в Україні протягом 2019 -2020 років.
Дослідження Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019)
Результати дослідження вказують на те, що сучасні діти споживають значно більше рекомендованої кількості солі та цукру
Сіль:
діти дошкільного віку у середньому
вживають 6,4 г солі на добу
молодші школярі – 7,4 грами щодня
підлітки – 9,2 грамів солі на добу
Цукор:
діти молодшого віку (1-3 р.) – 47 г
цукру на добу
дошкільного віку (4-6 р.) – 56 цукру
на добу
школярі – 67 г цукру на добу
Довідково:
Рекомендованані Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівні цукру та солі становлять:
цукор – 25 грамів на добу
сіль – до 5 грамів на добу
Дослідження Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019)
За результатами дослідження також відомо, що:
20% страв з м’яса, що споживаються дітьми становлять ковбасні вироби і сосиски, які є високообробленими харчовими продуктами зі значним вмістом солі
На недостатньому рівні знаходиться споживання овочів та фруктів, які є джерелом клітковини, що є невід’ємною складовою раціонального (здорового) харчування
На досить високому рівні є споживання хліба та інших борошняних виробів (майже 400 грамів на день)
Крім цукру, діти різних вікових груп вживають забагато картоплі, насичених жирів, що сприяє набору зайвої ваги та зростанням ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, атеросклеротичних уражень серцево-судинної , системи та раку
Кількість молочних продуктів, що споживаються у середньому становить 185 мл на добу, що є недостатнім. При цьому, кількість молока та кисломолочних продуктів, що передбачена Нормами харчування для організації одноразового харчування дітей
в закладах освіти, що діють на даний час знаходиться на рівні 18-20 грамів на одну дитину на добу
Постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
Постанова КМУ від 24 березня 2021року № 305 набула чинності з 7 квітня 2021 року.
Постановою затверджено: норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, які набувають чинності з 1 вересня 2021 року Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Пункти 4-7 Порядку набули чинності 7 квітня 2021 року, а пункти 1-3 та 8-54 набудуть чинності з 1 вересня 2021 року
Норми харчування, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 продовжують діяти до 1 вересня 2021 року
Зміни щодо норм харчування в закладах освіти
Обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків
До норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консервів, кондитерські вироби, через те, що вони містять високий вміст солі, цукру, а деякі з них консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування
Зменшено кількість споживання хліба та картоплі. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових
Вилучено таблицю заміни харчових продуктів, що пов’язано з принципами раціонального харчування
Норми, було – стало на прикладі одноразового харчування на 1 дитину на 5 днів Норми, затверджені постановою 1591 (вага наведена в брутто)
Хліб від 300 до 400 г
Цукор від 75 до 90 г
Картопля від 500 до 600 г
Крупи, бобові, макаронні вироби від 105 до 150 г
Овочі від 700 до 900
Фрукти від 250 до 375
М’ясо, птиця та м’ясопродукти 175 г
Риба 125 г
Молоко та кисломолочні продукти від 90 до 100 г, сир кисломолочний від 80 до 100 г, сметана від 25 до 30 г
Норми, затверджені постановою 305 (вага перерахована в брутто)
Хліб від 150 до 250 г
Цукор 37,5
Картопля від 180 до 215 г
Крупи, бобові, макаронні вироби від 160 до 200 г
Овочі 600 г
Фрукти 600 г
М’ясо та птиця від 200 до 300 г
Риба від 120 до 240 г
Одна порція молока або молочних продуктів щодня на вибір. Наприклад 1-й день 200 мл молока, 2-й день 125 мл йогурту або кефіру, 3-й день 125 грамів сиру кисломолочного, 4-й день 75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, 5-й день 25 грамів сметани. Все залежить від меню, що використовується в закладі.
На які заклади поширюються вимоги
заклади дошкільної освіти
заклади загальної середньої освіти
заклади освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти
для окремих категорій дітей, що навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти
дитячі заклади оздоровлення та відпочинку
дитячі заклади сфери соціального захисту
Інформація
Національна дитяча "гаряча" лінія (0800500225 або 772 з мобільного) та Національна
дитяча "гаряча" лінія з попередження домашнього насильства (0800500335 або 386 з мобільного )
You can do it, too! Sign up for free now at https://www.jimdo.com