Організація харчування у ЗДО

 

Нові підходи

 

Чим обумовлено зміни до норм та підходів в організації

харчування дітей в організованих колективах:

 Норми харчування не переглядались більш ніж 15 років

 Структура харчування дітей всіх вікових груп не відповідає сучасним

тенденціям щодо здорового харчування

 Зміни, що відбулись в законодавстві щодо фізіологічних потреб населення

в основних харчових речовинах та енергії, категорій дітей, що

забезпечуються безоплатним харчуванням

 Доведений зв’язок між харчуванням та виникненням неінфекційних

захворювань таких, як ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання та деякі види раку

 

 Результати досліджень проведених в Україні протягом 2019 -2020 років.

 

Дослідження Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019)

Результати дослідження вказують на те, що сучасні діти споживають значно більше рекомендованої кількості солі та цукру

 

Сіль:

 діти дошкільного віку у середньому

вживають 6,4 г солі на добу

 молодші школярі – 7,4 грами щодня

 підлітки – 9,2 грамів солі на добу

Цукор:

 діти молодшого віку (1-3 р.) – 47 г

цукру на добу

 дошкільного віку (4-6 р.) – 56 цукру

на добу

 школярі – 67 г цукру на добу

Довідково:

Рекомендованані Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівні цукру та солі становлять:

цукор – 25 грамів на добу

 

сіль – до 5 грамів на добу

 

Дослідження Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019)

За результатами дослідження також відомо, що:

 

 20% страв з м’яса, що споживаються дітьми становлять ковбасні вироби і сосиски, які є високообробленими харчовими продуктами зі значним вмістом солі

 На недостатньому рівні знаходиться споживання овочів та фруктів, які є джерелом клітковини, що є невід’ємною складовою раціонального (здорового) харчування

 На досить високому рівні є споживання хліба та інших борошняних виробів (майже 400 грамів на день)

 Крім цукру, діти різних вікових груп вживають забагато картоплі, насичених жирів, що сприяє набору зайвої ваги та зростанням ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, атеросклеротичних уражень серцево-судинної , системи та раку

 Кількість молочних продуктів, що споживаються у середньому становить 185 мл на добу, що є недостатнім. При цьому, кількість молока та кисломолочних продуктів, що передбачена Нормами харчування для організації одноразового харчування дітей

 

в закладах освіти, що діють на даний час знаходиться на рівні 18-20 грамів на одну дитину на добу

 

Постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

 Постанова КМУ від 24 березня 2021року № 305 набула чинності з 7 квітня 2021 року.

 Постановою затверджено: норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, які набувають чинності з 1 вересня 2021 року Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Пункти 4-7 Порядку набули чинності 7 квітня 2021 року, а пункти 1-3 та 8-54 набудуть чинності з 1 вересня 2021 року

 Норми харчування, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 продовжують діяти до 1 вересня 2021 року

 

Зміни щодо норм харчування в закладах освіти

 Обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків

 До норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консервів, кондитерські вироби, через те, що вони містять високий вміст солі, цукру, а деякі з них консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування

 Зменшено кількість споживання хліба та картоплі. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових

 Вилучено таблицю заміни харчових продуктів, що пов’язано з принципами раціонального харчування

 

Норми, було – стало на прикладі одноразового харчування на 1 дитину на 5 днів Норми, затверджені постановою 1591 (вага наведена в брутто)

 Хліб від 300 до 400 г

 Цукор від 75 до 90 г

 Картопля від 500 до 600 г

 Крупи, бобові, макаронні вироби від 105 до 150 г

 Овочі від 700 до 900

 Фрукти від 250 до 375

 М’ясо, птиця та м’ясопродукти 175 г

 Риба 125 г

 Молоко та кисломолочні продукти від 90 до 100 г, сир кисломолочний від 80 до 100 г, сметана від 25 до 30 г

Норми, затверджені постановою 305 (вага перерахована в брутто)

 Хліб від 150 до 250 г

 Цукор 37,5 

Картопля від 180 до 215 г

 Крупи, бобові, макаронні вироби від 160 до 200 г

 Овочі 600 г

 Фрукти 600 г

 М’ясо та птиця від 200 до 300 г

 Риба від 120 до 240 г

 Одна порція молока або молочних продуктів щодня на вибір. Наприклад 1-й день 200 мл молока, 2-й день 125 мл йогурту або кефіру, 3-й день 125 грамів сиру кисломолочного, 4-й день 75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, 5-й день 25 грамів сметани. Все залежить від меню, що використовується в закладі.

 

На які заклади поширюються вимоги

 заклади дошкільної освіти

 заклади загальної середньої освіти

 заклади освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти

 для окремих категорій дітей, що навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти

 дитячі заклади оздоровлення та відпочинку

 дитячі заклади сфери соціального захисту